Op 24 mei 1874 werd het eerste tramnet van Gent ingehuldigd. Paardentrams vervoerden reizigers tussen het Zuidstation en de Dampoort. Vandaag, precies 150 jaar later, zijn trams niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Het huidige tramverkeer valt echter in niets meer te vergelijken met dat van anderhalve eeuw geleden.
Zowel reizigers, tramlijnen, haltes, stelplaatsen als de tramrijtuigen zelf hebben een metamorfose ondergaan. Accutrams, drieassers en PCC-trams zijn museumstukken geworden. Bruggen werden opgeblazen, tramstellen verschroot en lijnen geschrapt. En toch heeft 150 jaar tramgeschiedenis onuitwisbare sporen achtergelaten in de vorm van foto’s, verhalen en liedjes, op kaarten, in unieke objecten en in het straatbeeld.
De tijdelijke expo '150 jaar trams in Gent' vertelt het verhaal van de trams in Gent en maakt de impact duidelijk van de komst van tramlijnen op de bevolking. Je maakt kennis met de evolutie van de tramrijtuigen en het boordpersoneel, ontdekt sporen van verdwenen lijnen in de stad en hoe de tramwereld er achter de schermen uitziet.
MEER WETEN?
De expo '150 jaar trams in Gent', een initiatief van Meta vzw, is van 17 mei tot en met 8 september te gast in het Industriemuseum. Je kan de expo bezoeken met je gewone museumticket.
De expo maakte deel uit van een groter feest. Op zaterdag 18 en zondag 19 mei 2024 werden trams van vroeger en nu in het historische centrum van Gent feestelijk in de bloemetjes gezet.
Een geleider en ontvanger poseren voor hun tweeasser op lijn 2 (Muide, Zuid, Ledeberg), 1913. Fotograaf onbekend, collectie Pierre de Meyer.