menu
 
NIEUW // EXPO PLASTIC FANTASTIC?

TINKER STUDIO

Het Industriemuseum is meer dan kijken en snuisteren. Het museum leeft en bruist van de activiteiten. En tinkeren is er één van. In de Tinker Studio kan je samen of alleen iets maken, zonder vaste handleiding. Ga zelf aan de slag met de verschillende materialen en laat je inspireren door de creaties van vorige bezoekers. 

In de Tinker Studio blijven alle creaties staan zodat ze andere tinkeraars kunnen inspireren.

WANNEER?

De Tinker Studio is binnen de openingsuren van het museum vrij te bezoeken. 

WAAR?

De Tinker Studio vind je in de hoofdtentoonstelling, op de hoogste verdieping van het museum.

VOOR WIE?

De Tinker Studio is er voor groot en klein, jong en oud. Individuele bezoekers kunnen in de Tinker Studio terecht tijdens hun bezoek. Voor scholen, bedrijven en andere groepen zijn er op maat gemaakte workshops - niet alleen om de tinkermethodiek van dichtbij te leren kennen, maar zeker ook als originele teambuildingactiviteit! Voel je het al kriebelen?

WORKSHOP AANVRAGEN? 

Volg een workshop Tinkeren met de hele klas, met een groep of met je team.

Lees onderaan deze pagina meer over de betekenis van tinkeren en het ontstaan van onze Tinker Studio.

Tinker Studio
Er is voor elk wat wils! Inspirerende filmpjes, aanlokkelijke grondstoffen en creaties van andere fantasierijke breinen zorgen ervoor dat je best wel een poosje in de Tinker Studio wil rondhangen.
Tinker Studio
Tinker Studio
TINKEREN

‘Tinkering’ stamt uit het Engels, maar valt niet zo te eenvoudig te vertalen naar het Nederlands. Prutsen, knutselen of bricoleren komen wellicht het dichtst in de buurt. Het Exploratorium in San-Francisco was in 2009 pionier met de ontwikkeling van een eigen tinkering lab, een ruimte waar bezoekers spelenderwijs kunnen experimenteren met allerlei materialen. Al doende leert men, luidt het welbekende spreekwoord, en dat is dan ook precies waar tinkeren voor staat.

Door zelf aan de slag te gaan, kan je beter begrijpen hoe de wereld in elkaar zit. Bouw je bijvoorbeeld zelf een knikkerbaan, dan vat je waarom een bepaalde hellingsgraad de knikker sneller doet gaan. Haal je een bestaand toestel uiteen, dan kan je met dezelfde principes misschien een nieuw toestel ontwikkelen.

En zo kan tinkeren van alles zijn, of je nu een robotje laat dansen, of papier simpelweg tot een heuse verjaardagskroon omtovert. 

Je leert er met je ogen en met je handen en je leert er van elkaar - maar niet met een theoretische handleiding. De zoektocht is belangrijker dan het resultaat. Tinkeren scherpt op die manier enkele essentiële vaardigheden aan, zoals samenwerken, onderzoeken of probleemoplossend denken. Het eindresultaat van je gesleutel? Dat wordt volledig door jou bepaald, geïnspireerd door de aangeboden gereedschappen en door mede-tinkeraars. Vaak is tinkeren bovendien een vorm van upcycling en worden uit gerecycleerde materialen of voorwerpen nieuwe spullen gecreëerd.   

TECHNIEK IN TASTBARE TOOLS

De Tinker Studio ontstond in het kader van het innovatieve partnerproject 'Techniek in Tastbare Tools', een samenwerking met Tinkervelde van de Arteveldehogeschool en met Howest. Met het project onderzochten we hoe we in een museale context de werking van machines en technieken op een interactieve manier kunnen toelichten. 

Naast de Tinker Studio zijn ook de interactieve hendels bij het thema 'stoom' in de hoofdtentoonstelling een resultaat van bovenstaande samenwerking. Bezoekers kunnen hier aan één van drie hendels draaien en zo - via de principes van kracht en overbrenging - een metaalzaag in werking zetten. 

blijf op de hoogte

SCHRIJF JE IN OP DE NIEUWSBRIEF