De producten in de museumshop zijn huisgemaakt door de makers van het museum. Daarvoor gebruiken ze de historische machines of ambachtelijke technieken van weleer. Ook de ontwerpen worden in eigen huis bedacht en zijn eigentijds, creatief en duurzaam. Textiel en drukwerk staan centraal in de productie van artikelen voor de museumshop. De collectie en het fabrieksgebouw waarin het Industriemuseum huist, vormen daarbij de belangrijkste bron van inspiratie.
EEN HART VOOR TEXTIEL
Het Industriemuseum is gevestigd in een oude katoenspinnerij. De textielarbeiders van vroeger zijn ondertussen verdwenen, maar de textielmachines draaien nog steeds. De stof die daarop geweven wordt, vormt de basis van de textielartikelen in de shop. Ze wordt naturel gebruikt of eerst plantaardig geverfd met planten die in de museumtuin te zien zijn, alvorens verder verwerkt te worden.
Achter de textielartikelen in de shop gaat een gedreven team van wevers, ontwerpers en vrijwilligers schuil. Tijdens een bezoek aan de textielafdeling van het museum, zie je er hoe de stoffen machinaal of met de hand geweven worden. In het textielatelier gaan de ontwerpers en naaisters aan de slag met de stoffen om er unieke stuks van te maken. Waar we kunnen, werken we steeds zoveel als mogelijk met duurzame en ecologisch verantwoorde materialen.
DRUKINKT EN ZWARTE VINGERS
Naast een textielafdeling herbergt het Industriemuseum ook een uitgebreide drukkerijafdeling. Creatieve duizendpoten van vandaag gaan er aan de slag met drukpersen en letters. Ze laten zich inspireren door de uitgebreide lettercollectie en de indrukwekkende drukpersen van het museum.
Grafisch ontwerpers, letterzetters, drukkers, boekbinders... bundelen in de historische drukkerij de krachten en wisselen er expertise uit. Het resultaat is papier- en drukwerk dat nergens anders te vinden is. Elk stuk dat de drukkerij verlaat is uniek en in beperkte oplage verkrijgbaar.
DO IT YOURSELF
Voor wie thuis zelf aan de slag wil als maker, werd de museumshop uitgebreid met een selectie grondstoffen en materialen. De garens en stoffen worden plantaardig geverfd in het museum. Elk kleurbad is uniek. Door te spelen met de intensiteit van het bad, planten te combineren of restbaden te gebruiken, ontstaat een brede waaier aan kleuren. De indigoblauwe stoffen worden bovendien bewerkt met de shibori-techniek, die zorgt voor de bijzondere patronen in de stof.
De verfplanten die gebruikt worden in het museum zijn meekrap (rood), wouw (geel), Sint-Janskruid (groen) en indigo (blauw).