menu
 
NIEUW // EXPO PLASTIC FANTASTIC?

Fascinerende verhalen van achter/voor de toonbank gezocht

24/02/2021

Voor een expo in het najaar zoekt het Industriemuseum verhalen, foto's, filmpjes... over Gentse winkels in de 19e, 20e en 21e eeuw. Van de kruidenier waar de tijd bleef stilstaan tot de meubelzaak die veranderde in een supermarkt, of van de familiezaak die al generaties lang meegaat tot de beginnende webshop. 

Baat jij een winkel uit waar een boeiend verhaal aan vast hangt, zoals dat van Boucherie du Nord? Of was je net vaste klant bij een winkel waar je honderduit over kan vertellen? Heb je misschien andere fascinerende weetjes om te delen of thuis nog herinneringen aan winkels liggen en help je graag om de collectie te verrijken? Neem dan contact met ons op via info@industriemuseum.be of 09 323 65 00. De vijf origineelste inzendingen krijgen trouwens een leuke attentie uit de museumshop.

HET VERHAAL VAN BOUCHERIE DU NORD

Julien Noyen, een West-Vlaamse boerenzoon, verlaat in 1914 zijn dorp en familie om in het Gentse slachthuis te gaan werken. Na de oorlog maakt hij zijn droom waar en neemt hij de Boucherie du Nord in de Noordstraat over. Al gauw staat zijn zaak bekend als één van de beste beenhouwerijen van Gent. Zijn zoon Mark zet de zaak verder in het pand ernaast. Wanneer Turkse handelaars de oorspronkelijke slagerij overnemen, brengen zij hun eigen exotische ingrediënten mee. 

Vandaag is de slagersfamilie Noyen uitgeweken naar Evergem waar kleinzoon Johan het familiebedrijf, gespecialiseerd in de bereiding van fijne vleeswaren, verder zet. Noyen staat vooral bekend om zijn echte paardenlookworst, dat tot diep in de 20e eeuw typische Gentse arbeiderskost en een populaire cafésnack is. Het familiebedrijf levert producten over het hele land, van supermarkt over lokale slager tot restaurant.

Boucherie du Nord
Boucherie du Nord

Foto: Boucherie du Nord, 1983. Collectie Industriemuseum

Boucherie du Nord

Foto: Boucherie du Nord, 1920. Familiearchief Noyen

blijf op de hoogte

SCHRIJF JE IN OP DE NIEUWSBRIEF