menu
 
NIEUW // EXPO PLASTIC FANTASTIC?
0:00 | 0:00
download
download
Hogere resolutie nodig? Neem contact met de bibliotheek.
deel op social media

details

  • vervaardiger:
    • interviewer | Knuts, Stijn
    • geïnterviewde | Lentz, Claudine | Oostakker
    • producent | Geheugen Collectief vzw - Historisch Onderzoeksbureau
    • opdrachtgever | Industriemuseum
  • objectnummer: AU00009-012
  • objectnaam: mondelinge bron
  • datum: 2023-05-11
Ontdek meer in de museumbibliotheek
#Gent #metaal #einde 20ste eeuw #begin 21ste eeuw #3de kwart 20ste eeuw #arbeidsorganisatie #werkrelaties #fabrieksgebouw #automatisering #functieomschrijving #personeelsbeleid #Muide - Meulestede - Afrikalaan #metaalconstructie #Lentz Werkhuizen #Evergem

Interview met Claudine Lentz over haar werk in de Belgische metaalindustrie

Beluister dit fragment uit het interview met Claudine, waarin ze vertelt over de vooroordelen waarmee ze te maken kreeg als vrouw in een mannenwereld. Dit fragment maakt deel uit van een uitgebreider interview in het kader van het project 'Hun werk, hun leven. Getuigenissen uit de metaalindustrie (1970-2020)'.

 


 

Claudine Lentz (°1952) wordt geboren in de Gentse Rabotwijk, in een gezin van zelfstandigen. Haar moeder houdt café, haar vader is de tweede generatie bij Werkhuizen Lentz, het metaalatelier dat haar grootvader oprichtte. Claudine volgt handel in het middelbaar onderwijs, met de bedoeling om nadien zelf in het bedrijf werkzaam te worden. Haar man studeert mechanica en voldoet zo aan de wens van haar vader dat ze zou trouwen met een man met een metaalopleiding. Hij werkt aanvankelijk bij de spoorwegen. In 1986 stappen ze samen in het familiebedrijf, Claudine eerst nog halftijds. Haar man neemt de leiding na het vroegtijdig overlijden van haar vader. In het bedrijf werken ook andere familieleden van Claudine, van haar broer, als arbeider, tot haar schoonbroer en haar oom.

 

Vanaf 1986 gaat Claudine voltijds aan de slag bij het familiebedrijf. Ze doet er allerlei jobs: de ateliers poetsen, bestellingen rondbrengen, boekhouding en administratie … Als vrouw in een mannenwereld krijgt ze vaak schampere opmerkingen van mannen, maar ze leert van zich afbijten.

 

Het bedrijf maakt tijdens haar loopbaan allerlei soorten onderdelen, aanvankelijk vooral voor de haven van Gent, maar later voor allerlei klanten van Sidmar, over de NMBS en De Lijn, tot andere metaalbedrijven. Ze zijn vooral actief in het Gentse en West-Vlaanderen, en gaan wanneer nodig op klantenwervingsronde door zichzelf te gaan presenteren bij mogelijks geïnteresseerde bedrijven. Vaak verdelen ze ook werk onder gelijkaardige bedrijven in de omgeving, die gespecialiseerd zijn in een bepaalde techniek. Die bedrijven doen op hun beurt hetzelfde voor hen.

 

Tijdens Claudines carrière verhuist Werkhuizen Lentz driemaal van locatie. Aanvankelijk zitten ze in een dichtbevolkte Gentse stadswijk, in een kleine hal die ze steeds uitbreiden door de achterliggende beluikhuisjes op te kopen en te slopen. In 1986 verhuizen ze naar de Afrikalaan. Maar na verloop van tijd wordt ook die locatie te klein. De nieuwe computergestuurde machines die in de late jaren 1980 opkomen, worden steeds groter. Het bedrijf groeit ook in aantal werknemers, tot een zestiental personen. Tot slot verhuizen ze in 2013 naar een nieuwbouw in Evergem.

 

De zoon en schoondochter van Claudine stappen na 2000 mee in de zaak. Kort daarna overlijdt haar man, waardoor haar zoon de leiding overneemt. Claudine zelf gaat rond 2013 op pensioen.

 

Detail van een CNC freesmachine in de machinewerkplaats van Lentz in Gent, einde 20e eeuw. F10869-016 - Collectie Industriemuseum

Meer uit deze collectie...

blijf op de hoogte

SCHRIJF JE IN OP DE NIEUWSBRIEF