menu
 
NIEUW // EXPO PLASTIC FANTASTIC?
0:00 | 0:00
download
download
Hogere resolutie nodig? Neem contact met de bibliotheek.

Public Domain Mark
[license.public domain]

deel op social media

details

  • vervaardiger:
    • interviewer | Kympers, Marie |
    • geïnterviewde | Van Cauwenberghe, Herman | Gent
    • producent | Industriemuseum
  • objectnummer: AU00006-019
  • objectnaam: mondelinge bron
  • datum: 2020-07-07/uuuu-uu-uu
Ontdek meer in de museumbibliotheek
#Gent #textielfabriek #textiel #2de helft 20ste eeuw #UCO Braun #productieproces #UCO TAE #textieldruk #werkrelaties #automatisering #functieomschrijving #Filtisaf #Congo-Kinshasa #UCO Laarne

Interview met Herman Van Cauwenberghe over de textielindustrie

Beluister een fragment uit het interview met Herman, waarin hij vertelt over zijn vertrek naar Filtisaf in Congo in 1979. Dit fragment maakt deel uit van een uitgebreid interview met Herman Van Cauwenberghe over zijn werk in de textieldrukkerij van 1979 tot 2021 in het kader van de vernieuwde textielafdeling.

 


 

Herman Van Cauwenberge (°1951) heeft aanvankelijk een loopbaan als florist voor ogen, na zijn opleiding aan de tuinbouwschool in Melle. Maar het lage loon in die sector doet hem al snel andere oorden opzoeken. Via een familielid kan hij in 1971 aan de slag bij UCO in Destelbergen (voordien Teintures et Apprêts de l'Escaut of TAE). Hij begint er onderaan de ladder en werkt zich in een tiental jaren op tot textieldrukker. Zo leert hij er de verschillende druksystemen kennen, van de oude roldruk met kopergravures tot zeefdruk en rotatiedruk.

 

In 1979 trekt hij op vraag van UCO naar Congo, naar het dochterbedrijf Filtisaf gelegen aan het Tanganyikameer in Kalemie. Vier jaar lang leidt hij er de drukkerij waar Afrikadrukken geproduceerd worden. Dat zijn weefsels bedrukt met felle motieven volgens een speciaal procedé, waardoor ze aan beide kanten bruikbaar zijn. Filtisaf produceert uitsluitend voor de Afrikaanse markt.

 

Bij zijn terugkeer naar België werkt hij eerst enkele maanden in een kleine drukkerij in Mariakerke, om vervolgens opnieuw bij UCO aan de slag te gaan. Herman houdt ervan steeds bij te leren en grijpt zijn kans wanneer er een plaats vrijkomt in de ververij in UCO E.J. Braun. Na twee jaar heeft UCO de expertise van Herman terug nodig in de drukkerij. Hij gaat in de UCO-vestiging in Laarne werken als operator aan de drukmachines.

 

Ook na de overname blijft Herman op de site in Laarne. UCO Laarne wordt in de jaren 1990 onder Amerikaanse eigenaars eerst Textrade, vervolgens Microfibres Europe. Herman bekwaamt zich steeds in nieuwe druktechnieken, zoals flockdruk voor meubelstoffen. Voor zijn pensioen in 2013 heeft hij tien jaar lang als teamleider de supervisie over de drukkerij.

 

 

Arbeiders aan het werk bij het bedrukken van textiel te UCO-T.A.E. Foto door Remy Bauters, midden 20e eeuw. Collectie Industriemuseum, F02699.

Verhalen uit de collectie

Afrikadrukken van de firma...
De verkoopregisters van de Gentse katoenfabriek Voortman bieden een unieke inkijk in de productie en handel van het...
lees meer
Afrikadrukken van TAE en UCO
De collectie van het Industriemuseum bevat een uitgebreide reeks Afrikadrukken geproduceerd rond de jaren 1950 door...
lees meer

Meer uit deze collectie...

blijf op de hoogte

SCHRIJF JE IN OP DE NIEUWSBRIEF