menu
 
NIEUW // EXPO PLASTIC FANTASTIC?
0:00 | 0:00
download
download
Hogere resolutie nodig? Neem contact met de bibliotheek.
deel op social media

Interview met Fernand De Buyserie over zijn werk in de Belgische metaalindustrie

Beluister dit fragment uit het interview met Fernand, waarin hij vertelt over het Frans als voertaal in de fabriek wanneer hij er start in 1957. Dit fragment maakt deel uit van een uitgebreider interview in het kader van het project 'Hun werk, hun leven. Getuigenissen uit de metaalindustrie (1970-2020)'.

 


 

Fernand De Buyserie (°1938) woont al zijn hele leven in het landelijke Bottelare, op zo’n 10 kilometer van Gent. Hij is enig kind, de zoon van een kolenhandelaar en van een café-uitbaatster. Secundair onderwijs volgt hij in ‘de Holstraat’, het Hoger Technisch Instituut Sint Antonius in Gent. Die school verlaat hij aan 19 jaar met een diploma mechanica, specialisatie draaien. Het katholieke HTISA staat erom bekend een gedegen theoretische opleiding te verzorgen, met ook veel nadruk op tekenen – wat Fernand van pas zal komen tijdens zijn loopbaan.

 

Fernand vindt snel werk bij SEM (Société d’Electricité et de Mécanique), een bedrijf aan het Handelsdok in Gent en met hoofdzetel in Brussel, waar (diesel)motoren, machines, transformatoren en meer gemaakt worden. SEM heeft ook een eigen gieterij en een smidse. Fernand is er vier jaar lang ‘traceerder’ in het elektrisch atelier, wat inhoudt dat hij op het metaal markeringen aanbrengt waar geboord of gefreesd moet worden. Daarna wordt Fernand methode-agent, een soort controleur en planner van het werk.

 

Fernand blijft de rest van zijn loopbaan bediende in hetzelfde bedrijf. SEM wordt rond 1960 overgenomen door ACEC en in 1986 door het Mechelse familiebedrijf Pauwels Transformatoren. Bij die laatste overname krimpen de activiteiten van het bedrijf in tot enkel het bouwen van transformatoren. De gieterij wordt gesloten, met als gevolg een wekenlange staking en fabrieksbezetting.

 

Methode-agent is niet de meest geliefde job op de werkvloer, maar Fernand is sociaal voelend. Bovendien is hij vakbondsmilitant voor het ACV. Dat hij goed Frans spreekt, heeft hem zeker in de eerste decennia van zijn carrière goed geholpen.

 

Foto van Fernand De Buyserie op kantoor in ACEC in Gent, 1970. Collectie Industriemuseum

Meer uit deze collectie...

blijf op de hoogte

SCHRIJF JE IN OP DE NIEUWSBRIEF