details
-
vervaardiger:
- interviewer | Boers, Hans
- geïnterviewde | Van Haudenhuyse, Roland | Gent
- producent | Geheugen Collectief vzw - Historisch Onderzoeksbureau
- opdrachtgever | Industriemuseum
- objectnummer: AU00009-005
- objectnaam: mondelinge bron
- datum: 2023-04-21
#Gent #metaal #einde 20ste eeuw #begin 21ste eeuw #3de kwart 20ste eeuw #arbeidsorganisatie #productieproces #werkrelaties #functieomschrijving #Gentse Kanaaldorpen en -zone #Sidmar nv #ArcelorMittal (Gent) #Arcelor #bediende #loopbaan #Allard Gieterijen NV #Newell-Allard #Beremet nv #Turnhout
Interview met Roland Van Haudenhuyse over zijn werk in de Belgische metaalindustrie
Beluister dit fragment uit het interview met Roland, waarin hij vertelt over zijn eerste contact met staalbedrijf SIDMAR. Dit fragment maakt deel uit van een uitgebreider interview in het kader van het project 'Hun werk, hun leven. Getuigenissen uit de metaalindustrie (1970-2020)'.
Roland Van Haudenhuyse (°1949) groeit op in Gent als enig kind van een arbeidersgezin. Zijn vader is onderhoudsman voor textielfabriek UCO (Union Cottonière) en zijn moeder baat een café uit. Roland studeert burgerlijk ingenieur aan de Rijksuniversiteit van Gent, met als specialisatie werktuigkunde en elektriciteit. Hij behaalt zijn diploma in 1972 en gaat na zijn legerdienst als Kandidaat Reserve-Officier lesgeven aan de Koninklijke Militaire School op de campus Saffraanberg in Sint-Truiden.
Al tijdens zijn studies komt Roland in contact met staalbedrijf SIDMAR, dat rechtstreeks ingenieurs rekruteert op de universiteit. Roland start er zijn carrière in 1974. Hij ervaart aanvankelijk dat het jonge bedrijf gedomineerd wordt door ouderwetse ingenieurs die ervaring opdeden in Congo of in de Belgische mijnen. De nieuwe lichting van jongere ingenieurs waartoe hij zelf behoort, vindt dat er een betere wisselwerking moet bestaan tussen de plannenmakers en de werkvloer. Dit is volgens Roland bovendien het recept voor het latere succes van SIDMAR geweest.
Roland klimt snel op bij SIDMAR, eerst als hoofd van de elektrische onderhoudsdienst, vanaf 1980 als hoofd van de mechanische onderhoudsdienst. Tussen 1985 en 1987 leidt hij gelijktijdig de studiedienst voor de bouw van een nieuwe continugieterij. Wanneer deze is afgewerkt, wordt Roland hoofd van de onderhoudsdienst van de volledige staalfabriek en de gieterij. In 1988 volgt een heel nieuwe uitdaging als hij algemeen directeur wordt van een onderaannemer van SIDMAR, de staal- en ijzergieterij Allard NV in Turnhout. Die saneert hij over een periode van 8 jaar, waarna ze wordt verkocht in een management-buy-out. In 1996 wordt hem gevraagd een andere dochteronderneming, Beremet NV, te redden op één jaar tijd, waarna Roland weer terugkeert naar SIDMAR zelf, intussen overgenomen door Arcelor. Hij wordt er afdelingshoofd grondstoffen, haven en logistiek.
Na de komst van Mittal gaat Roland werken voor Geert van Poelvoorde, die de Europese tak van de groep leidde. Net voor de bankencrisis van 2008 schrijft Roland een rapport over de bouw van een derde hoogoven in Gent – die er nooit zal komen. De bankencrisis zorgt er bovendien voor dat Roland op pensioen moet gaan. Hij blijft echter verder werken als zelfstandige, zowel voor zijn eigen bedrijf AR Services als voor verschillende andere ondernemingen, waaronder de groep ArcelorMittal.
Roland kijkt met trots terug op zijn carrière en gelooft dat SIDMAR een modelstaalbedrijf is, ondanks de teloorgang van de eigen ‘filosofie’ na opeenvolgende herstructureringen. Die filosofie bestaat erin om zoveel mogelijk zelf te doen in plaats van zaken uit te besteden en te vertrouwen op de gedeelde kennis van alle werknemers.
Zicht op de hoogovens van Sidmar. Collectie ArcelorMittal Belgium